10 tips till högre lön

En lärares lön är inte bara pengar, den är också ett kvitto på hur väl läraren lever upp till arbetsgivarens förväntningar. Lönen är en viktig del i hur läraren ska känna sig uppskattad i sitt läraryrke.

Som lärare kan man ibland känna att man står och trampar i samma löneutveckling år efter år. Men för att kunna förhandla om lönen finns det olika kriterier som man kan förhålla sig till. Här kommer några tips som kan ge dig löneökning på den skola som du befinner dig på. Förutom att se till att dina elever når goda resultat och trivs på skolan kan du ha, ett för skolan, gynnande förhållningssätt.

5 förhållningssätt som kan generera till att du premieras högre i lönesättningar.

1. Försök att ha ett helhetstänk
Se till att ha ett helhetstänk och var med att bidra till utvecklingen av skolans verksamhet. Kan du vara med i trygghetsteamet, elevrådet eller något annat som utvecklar skolan framåt?

2. Var lösningsfokuserad
Var lösningsfokuserad och ha ett stort fokus på eleverna och en positiv barnsyn. Försök att se möjligheter istället för svårigheter.

3. Positiva avtryck i verksamheten
Se om du kan bidra med att göra positiva avtryck i verksamheten genom att sätta igång aktiviteter och sprida goda idéer. Kan du till exempel vara med i trivselgruppen på skolan?

4. Öppen dialog
Försök att alltid ha en bra och öppen dialog med kollegor, skolledning, vårdnadshavare och elever.

5. Positivt bemötande
Bemöt både elever, vårdnadshavare och skolpersonal på ett öppet och positivt sätt.

5 tips inför löneförhandlingen

Se först vilken arbetssituation du står inför innan förhandlingen. Om det är en årlig, generell lönejustering kan man inte räkna med att höja lönen med mer än ca tre procent. Om man däremot har fått flera nya arbetsuppgifter på arbetsplatsen eller bytt tjänst, då kan det vara enklare att få upp lönen mer.

1. Prestation under året
Tänk innan löneförhandlingen på vad du det senaste året har presterat. Då kan du lättare förhandla utifrån din prestation.

2. Förbered dig inför medarbetssamtalet och titta på lönekriterierna
Förbered dig noga inför medarbetssamtalet och löneförhandlingen. Ta reda på lönekriterierna på skolan och be att få titta på lönestatistiken. Har du en rimlig lön jämfört med kollegorna på skolan och i kommunen?

3. Berätta vad du gjort under året
Under samtalet ska man på ett konkret sätt berätta vad man presterat under året. Har du tagit mer ansvar, fått andra arbetsuppgifter eller har du vidareutbildat dig sedan du senast förhandlade om lönen? Berätta om dina prestationer, de nya ansvar du fått eller om du har vidareutbildat dig och lägg fram det på bordet.

4. Fråga
Är du missnöjd med utfallet kan du be den lönesättande chefen att tydligt och konkret berätta vad du ska göra till nästa lönesamtal för att få upp din lön. Om det behövs kan du ta kontakt med din fackliga representant.

5. Hota aldrig med att sluta
Att hota med att sluta är brukar inte gynna löneutvecklingen. Som arbetsgivare måste man känna att medarbetarens vilja att fortsätta är stark, annars är kan de känna att det inte är någon idé att satsa på dig.

Ett stort lycka till i din framtida löneutveckling!

unsplash-image-onLVa0nATFA.jpg